15 zdánlivě zdravých potravin, na které můžete mít také intoleranci

Lepek a laktóza nejsou jediné složky jídla, které mohou tělu škodit. Každé tělo je jiné a trávicí systém se s potravou popere různě.

Potravinovou intolerancí můžete trpět na velké množství různých druhů potravin. Vybrala jsem pro vás 15 takových, které obecně považujeme za zdravé a neškodné, ale mohou tělu také zavařit. Jsou to:

Pohanka

Hroznové víno

Rýže

Banány

Máta

Brambory

Hlávkový salát

Třtinový cukr

Kuskus

Chmel

Jablka

Drůbeží maso

Mrkev

Med

Cibule

Jestli takové potraviny trápí přímo u vás, nebo ne, bez krevních testů na potravinové intolerance, bohužel nezjistíme.

Jak to, že takové potraviny mohou škodit?

Když jíme, potrava se v těle rozkládá na malé částečky a ty, které tělo potřebuje, se skrze stěnu střeva dostávají do krevního řečiště. Někdy se skrze střevní stěnu dostanou i kousky špatně strávené potravy. Ty se dále usazují v různých částech organismu a způsobují potíže. Imunitní systém proti nim samozřejmě bojuje a nějakou dobu trvá, než se mu podaří je rozložit. Není tedy vyloučeno, že takovou neplechu neudělá ovoce, nebo rýže.

Pokud máte podezření, že vás nějaká potravina zlobí, společně můžeme udělat testy z krve, zjistit která to je a nasadit dietu, která vám od intolerance pomůže. A nebojte, pokud nějaké intolerance budete mít, nejste v tom sami. Podle klinických studií, 80 % lidí nesnese alespoň jednu potravinu.