Lepek a laktóza nejsou jediné složky jídla, které mohou tělu škodit. Každé tělo je jiné a trávicí systém se s potravou popere různě.
Potravinovou intolerancí můžete trpět na velké množství různých druhů potravin. Vybrala jsem pro vás 15 takových, které obecně považujeme za zdravé a neškodné, ale mohou tělu také zavařit. Jsou to:
Pohanka
Hroznové víno
Rýže
Banány
Máta
Brambory
Hlávkový salát
Třtinový cukr
Kuskus
Chmel
Jablka
Drůbeží maso
Mrkev
Med
Cibule
Jestli takové potraviny trápí přímo u vás, nebo ne, bez krevních testů na potravinové intolerance, bohužel nezjistíme.
Jak to, že takové potraviny mohou škodit?
Když jíme, potrava se v těle rozkládá na malé částečky a ty, které tělo potřebuje, se skrze stěnu střeva dostávají do krevního řečiště. Někdy se skrze střevní stěnu dostanou i kousky špatně strávené potravy. Ty se dále usazují v různých částech organismu a způsobují potíže. Imunitní systém proti nim samozřejmě bojuje a nějakou dobu trvá, než se mu podaří je rozložit. Není tedy vyloučeno, že takovou neplechu neudělá ovoce, nebo rýže.
Pokud máte podezření, že vás nějaká potravina zlobí, společně můžeme udělat testy z krve, zjistit která to je a nasadit dietu, která vám od intolerance pomůže. A nebojte, pokud nějaké intolerance budete mít, nejste v tom sami. Podle klinických studií, 80 % lidí nesnese alespoň jednu potravinu.