Syndrom histaminové intolerance

Syndrom histaminové intolerance

Doporučení

Syndrom histaminové intolerance trápí v současné době 2 – 3 % populace. Častěji se vyskytuje u žen středního věku a je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí.

Enzym DAO bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Doporučený individuální test je vhodný pro lidi, kteří často užívali antibiotika, kortikoidy a další podobné léky. Někdy je vhodná kombinace testů na potravinové intolerance, včetně intolerance na histamin.

Příprava na odběr

Na Vámi zvolené odběrové místo přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin a nekuřte. Je vhodné vypít 0, 25 ml vody nebo neslazeného čaje.

Výsledky obdrží nutriční terapeut, u kterého jste se objednala a to do 10 pracovních dnů od Vašeho odběru.