Často kladené otázky
Lze potravinovou intoleranci vyléčit úplně?
Určitě není nutné se stresovat, potraviny se z jídelníčku vylučují (dle laboratorních výsledků) na 3 až 6 měsíců. Za toto období lidé dosahují poměrně rychle dobrých výsledků, obvyklý je nárůst energie, zlepšení stavu kůže, posílení imunity, ale i zhubnutí, snížení nadýmání atp.. Mám zkušenost i s lidmi, kteří trpí depresemi a na základě laboratorních testů je jejich stav nyní vynikající. Intolerance se tedy léčit dají, avšak alergie na potraviny je bohužel celoživotní omezení.
Co po vyšetření dále a zvládnu Vámi navrhovanou stravu?
Do 10 pracovních dní obdržím na svůj e-mail z imunologické laboratoře výsledky a klienta následně kontaktuji k osobní konzultaci. Jedná se o tzv. personalizovanou diagnostiku. Pokud klient nemůže přicestovat osobně, tak následně zpracuji výsledky do tzv. rotačního plánu léčby a zasílám mu je e-mailem. Potraviny se postupně přidávají po 14 dnech dle osobních výsledků daného pacienta. Není to nic náročného. Vždy se snažím o konkrétní radu či postup a dle Vašeho zdravotního stavu a pracovního vytížení naplánuji vše tak, aby Vám i u této změny bylo příjemně.
U jakých nemocí je pak nejlépe vidět posun k lepšímu?
U nemocí jako jsou střevní problémy, únava, nadýmání, hubnutí, otoky, snížená imunita u dětí apod., jsou výsledky vidět poměrně rychle – za několik týdnů.
U autoimunitních problémů je potřeba pracovat komplexněji, včetně řešení psychických problémů.
Umíte zhruba odhadnout, kolik procent lidí má nějakou potravinovou intoleranci?
Pracovala jsem na výzkumu v rámci jedné soukromé kliniky a sama jsem byla překvapena, že kolem 80 % účastníků mělo problém s nějakou potravinou. Proto chci spojit síly ne jenom s laboratořemi, ale i s odborníky z řad imunologů, gastroenterologů, pediatrů, dermatologů a psychiatrů, protože jídlo je základ i na buněčné úrovni.
Je možné testy opakovat?
Ano, je to možné, doporučená doba rozestupu pro opakování testu je 12 měsíců. Určitě je to vhodný a žádoucí postup jak zjistit objektivně celkový stav a reakci organismu na změnu ve stravovacích návycích.